
Niektóre naczelne mają wilczy apetyt na owoce
6 grudnia 2013, 10:43Naukowcy z Uniwersytetu Wschodniej Anglii sporządzili najbardziej kompletne jak do tej pory zestawienie zwyczajów żywieniowych naczelnych. Wykazali m.in., że niektóre małpy realizują zasadę pięciu porcji surowizny w ciągu godziny, a w ciągu dnia pochłaniają do 50 porcji (gatunków) owoców.

Zięby budują gniazda z insektycydem dostarczonym przez człowieka
6 maja 2014, 16:43Zięby z Galapagos są skłonne wykorzystać materiał budowlany z ludzkim insektycydem, chroniąc w ten sposób pisklęta przed wysysającymi krew larwami pasożytniczej muchówki Philornis downsi. Gdy naukowcy z Uniwersytetu Utah zamontowali dozownik z bawełną nasączoną permetryną, ptaki pobierały ją i wplatały w gniazdo.

Zagrożone żyrafy
25 listopada 2014, 13:00W ciągu ostatnich 15 lat populacja żyraf zmniejszyła się aż o ponad 40%. Jeszcze na początku bieżącego stulecia w Afryce żyło około 140 000 tych zwierząt. Przyczyną tak gwałtownego spadku populacji jest – podobnie jak i w przypadku innych gatunków – utrata habitatów, ich fragmentacja oraz polowania i kłusownictwo.

Chiny kluczem do ocalenia gatunków
9 kwietnia 2015, 12:02Po dziesięcioleciach bezskutecznej walki z kłusownictwem na horyzoncie pojawiła się iskierka nadziei. Rządy i organizacje pozarządowe w końcu postanowiły zwrócić uwagę na popyt napędzający przestępczość.

Wysokie drzewa w niebezpieczeństwie
27 maja 2015, 05:27Naukowcy z Los Alamos National Laboratory wykorzystali dobrze znane prawo Darcy'ego do postawienia hipotezy, że wraz z globalnym ociepleniem wyższe drzewa będą narażone na coraz większe niebezpieczeństwo uschnięcia. Prawo Darcy'ego opisuje zależność pomiędzy prędkością filtracji płynu w ośrodku porowatym, a gradientem ciśnienia.

Bakterie mikrobiomu sygnalizują mózgowi, kiedy są nasycone
24 listopada 2015, 19:03U zwierząt 20 minut po posiłku bakterie jelitowe wytwarzają białka, które hamują pobieranie pokarmu. Naukowcy wykazali także, że gdy białka te wstrzyknie się myszom lub szczurom, oddziałują one na mózg, zmniejszając apetyt. Uzyskane wyniki sugerują, że mikrobiom pomaga kontrolować, kiedy i ile jemy.

Europa narażona na epidemie dengi
7 kwietnia 2016, 09:28Ocieplający się klimat powoduje, że Europa jest coraz bardziej narażona na rozprzestrzeniania się chorób roznoszonych przez komary, szczególnie na dengę. Do takich wniosków doszli naukowcy ze szwedzkiego Uniwersytetu Umea.

Ludzkość zaburzyła nawet masowe wymieranie
16 września 2016, 09:02Naukowcy od dłuższego czasu twierdzą, że na Ziemi rozpoczęło się szóste masowe wymieranie. Teraz jednak dowiadujemy się, że ludzkość zaburzyła dotychczasowe zasady masowych wymierań. Po raz pierwszy w dziejach największe morskie zwierzęta mogą wymrzeć jako pierwsze.

Szpitale mogą szybko identyfikować bakterie zagrażające chorym
1 lutego 2017, 06:10Wkrótce praktycznie każdy szpital będzie w stanie w ciągu zaledwie minut zidentyfikować gatunki bakterii odpowiedzialne za infekcję rozwijającą się u pacjenta.

Pierwszy dowód na istnienie mikrobiomu oka
12 lipca 2017, 11:32Przez działający przeciwbakteryjnie film łzowy powierzchnia oka ssaków jest bardzo nieprzyjaznym dla mikroorganizmów środowiskiem. Okazuje się jednak, że istnieje bakteria, która tu stale występuje, można więc mówić o mikrobiomie oka.